A HS okai

Bár a hidradenitisz szuppurativa (HS) pontos okát nem ismerjük, a kutatási eredmények arra utalnak, hogy a betegség a szőrtüszők kóros működésére vezethető vissza.1,2

Újabb adatok szerint a HS-re jellemző bőrelváltozások kialakulását a szőrtüszők elzáródása, valamint a hónaljban és a lágyéktájon megtalálható apokrin (apokrin = a váladékot szakaszosan, hormonális behatásra ürítő) verejtékmirigyek gyulladása váltja ki.3,4 Úgy gondolják, hogy a szőrtüszők elzáródása akadályozza a verejték kiáramlását, és a mirigyek következményesen kitágult kivezetőcsövei végül szétrepednek, vagy súlyosan begyulladnak.5

Bár a HS kiváltó oka még tisztázatlan, a szakemberek egyetértenek abban, hogy a betegség egyrészt nem fertőzés útján alakul ki,másik egyénnek adható át, másrészt nem a hiányos higiéniához köthető (ami általánosan elterjedt tévhit a HS-sel kapcsolatban).2,5

Az alábbiakban azokat a tényezőket ismertetjük, melyekről úgy gondoljuk, hogy szerepük lehet a HS kialakulásában2,3,4,5

 

Életkor

Életkor

 • A HS bármely életkorban kialakulhat, leggyakrabban azonban fiatal felnőttkorban (jellemzően a húszas életévek elején) jelentkezik.
 • Előfordulása a kor előrehaladtával csökken; az új esetek száma 50-55 éves kor felett viszonylag alacsony

 

Nem

Nem

 • A betegség nőknél gyakoribb, mint férfiaknál.
Genetika

Genetika

 • A HS gyakran családi halmozódást mutat
 • AAz érintettek mintegy harmadának hozzátartozói között fordul HS-es beteg.
Hormonok

Hormonok

 • A nemi hormonokkal való összefüggést támasztja alá az a tény, hogy a HS a nemi érés (pubertás) után, elsősorban a fogamzóképes korú nőknél fordul elő, bár a közvetlen kapcsolat egyelőre nem bizonyított.

A felsorolt tényezőkön kívül kutatások igazolják a HS és a dohányzás, valamint az elhízás közötti összefüggést.2,3 A HS és az elhízás közötti ok-okozati kapcsolat jellegét illetően azonban nincs egyetértés a szakemberek között: vitatott, hogy vajon az elhízás vezet a HS-hez, vagy a HS vezet az elhízáshoz.

Az ismertetett kockázati tényezők, vagyis a dohányzás, az elhízás, a hormonális változások, valamint a túlzott verejtékezés a már kialakult tüneteket is súlyosbíthatják.2,3,4,6

 

Szakirodalmi hivatkozások:

 1. Danby FW, Jemec GB, Marsch WCh, von Laffert M. Preliminary findings suggest hidradenitis suppurativa may be due to defective follicular support. Br J Dermatol 2013;168:1034–1039.
 2. Zouboulis CC, Tsatsou F. Disorders of the apocrine sweat glands. Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, Paller AS, Leffell DJ, Wolff K. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 8. kiadás New York, Chicago: McGraw Hill; 2012. p947–959.
 3. Jemec GB. Clinical practice. Hidradenitis suppurativa. N Engl J Med 2012;366:158–164.
 4. Collier F, Smith R, Morton C. Diagnosis and management of hidradenitis suppurativa. BMJ 2013;346:f2121.
 5. The British Association of Dermatologists. Hidradenitis Suppurativa. Elérhető: http://www.bad.org.uk/for-the-public/patient-information-leaflets/hidradenitis-suppurativa. Letöltve: 2018. január.
 6. Mayo Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Elérhető: http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818. Letöltve: 2018. január.