Életmód és étrend

Hidradenitisz szuppurativában (HS) is érvényes az az általános szabály, miszerint törekedni kell a tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étkezésre és a normál testsúly fenntartására.

iStock_000016525159_Small

 

Minden érintett másként éli meg a betegségét. Érthető tehát, hogy a testmozgás iránti igény és a fizikai aktivitásra való képesség is egyénenként eltérő lehet. Kérdéses esetben az adott mozgásformát illetően célszerű a bőrgyógyásszal konzultálni.

 

iStock_000026968759_Small

Túlsúly esetén fogyás

A kutatások azt mutatják, hogy a HS gyakran társul túlsúllyal, és a túlsúly mértékével  párhuzamosan nő a bőrtünetek súlyossága.1 Túlsúly esetén törekedni kell a fogyásra, ami nemcsak az általános egészségi állapot szempontjából kívánatos,2 hanem egyúttal segít a feszes öltözet okozta kellemetlenségek elkerülésében is.

Dohányzásról való leszokás

Kutatások igazolják a HS és a dohányzás közötti összefüggést.1,2 Az azonban vitatott, hogy vajon a dohányzás vezet a HS-hez, vagy a HS (és a társuló egyéb kórállapotok, például a depresszió és a mozgásszegény életmód) vezet a dohányzáshoz. Bármi is legyen a háttérben, a dohányzás abbahagyása mindenképpen kedvező hatású az egészségre.1

A testmozgás kiváló stresszűző, és segít megőrizni az optimális testsúlyt.

Szakirodalmi hivatkozások

  1. Kromann C, Deckers IE, Esmann S, et al. Risk factors, clinical course and long-term prognosis in hidradenitis suppurativa: a cross-sectional study. Br J Dermatol 2014;171:819–824.
  2. Alikhan A, Lynch PJ, Eisen DB. Hidradenitis suppurativa: a comprehensive review. J Am Acad Dermatol 2009;60:539–561.