Milyen betegség a HS?

A hidradenitisz szuppurativa (HS) jellemzően a hónalj és a lágyék területét érintő idült – más szóval krónikus – gyulladásos bőrbetegség. A tünetek rendszerint azokon a testtájakon jelentkeznek, ahol a verejtékmirigyek egy speciális típusa, az úgynevezett apokrin mirigyek megtalálhatók, valamint ott, ahol az összefekvő bőrfelületek egymáshoz dörzsölődnek, így az emlők alatt, a farpofák között és a combok belső oldalán. A gyulladt területeken gyakoriak a fájdalmas csomók és kelések.

A HS nem fertőzéses és nem fertőző megbetegedés: a tüneteket nem valamely kórokozó váltja ki, és a betegség egyik egyénről a másikra sem terjed át.1,2

A bőrgyógyászok olykor akne inverzának („fordított aknénak”) is nevezik a kórképet, mivel az elváltozások a közönséges akne által megkímélt területeken jelentkeznek. A HS igen sokféle, egyénenként eltérő formában jelentkezhet. Enyhe formájában az érintett bőrterületen pattanásszerű apró göbök, mitesszerek vagy néhány ciszta figyelhető meg. Súlyosabb esetekben a kiújuló tályogokból akár váladék is ürülhet, ami kellemetlen szag forrása lehet.1,2 A HS-ben kialakuló bőrelváltozások a fájdalom mellett igen sok más kellemetlenséggel is járhatnak, ami rendszerint jelentős életminőség-romlást eredményez.2

A bőrtünetek ellenére a HS valójában egy, az egész szervezetet érintő gyulladásos kórkép, melynek hátterében a szervezet védekezőrendszerének, az immunrendszernek a hibás működése áll. A HS bármely életkorban kialakulhat, leggyakrabban azonban fiatal felnőttkorban (jellemzően a húszas életévek elején) jelentkezik. Előfordulása a kor előrehaladtával csökken; az új esetek száma 50-55 éves kor felett viszonylag alacsony.2

A HS ELŐFORDULÁSA AZ ÁTLAGNÉPESSÉGBEN VILÁGSZERTE KÖRÜLBELÜL   1%

A HS előfordulása az átlagnépességben világszerte körülbelül 1%-ra tehető.3 Mivel azonban a kórképet sok esetben nem ismerik fel, valamint a betegek egy jelentős része kényelmetlennek érzi, hogy tüneteivel orvoshoz forduljon, a diagnosztizált HS-es betegek száma ennél jóval alacsonyabb.4,5,6 

Az esetek egy részében a betegség lefolyása progresszív, ami azt jelenti, hogy megfelelő kezelés nélkül az ismételten kiújuló tünetek egyre súlyosabb formában térnek vissza. Ebből is látszik, hogy a betegség kimenetele szempontjából kulcsfontosságú a korai diagnózis és a hatékony, eredményes  megfelelő kezelés. Ennek első lépése a bőrgyógyász felkeresése.

Szakirodalmi hivatkozások:

  1. Mayo Health Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Elérhető: http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818.  Letöltve: 2018. január.
  2. Jemec G ,Clinical practice, Hidradenitis Suppurativa. N Engl J Med. 2012; 366:158-64.
  3. Revuz J. Hidradenitis suppurativa. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009;23:985–998.
  4. Esmann S, Jemec GB. Psychosocial impact of hidradenitis suppurativa: a qualitative study. Acta Derm Venereol 2011;91:328–332.
  5. Jemec GB, Heidenheim M, Nielsen NH. The prevalence of hidradenitis suppurativa and its potential precursor lesions. J Am Acad Dermatol 1996;35:191–194.
  6. Dufour ND, Emtestam L, Jemec GB. Hidradenitis suppurativa: a common and burdensome, yet under-recognised, inflammatory skin disease. Postgrad Med J 2014;90:216–221.