HS GYIK

A hidradenitisz szuppurativa (HS) eredményes kezelésének egyik kulcsa, hogy érintettként a lehető legszéleskörűbb ismeretekkel rendelkezzen a betegségéről. Az alábbiakban a HS-sel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és az azokra adott szakértői válaszokat ismertetjük.

Nem, a HS nem fertőző. A bőrtünetek ellenére a HS valójában egy gyulladásos kórkép, melynek hátterében a szervezet védekezőrendszerének, az immunrendszernek a hibás működése áll.1,2,3,4

Bár a HS ma még nem gyógyítható, jó hír, hogy a kórlefolyás nem minden esetben progresszív, vagyis a tünetek az idő előrehaladtával nem feltétlenül súlyosbodnak. Mivel azonban a betegség kiújulásokra hajlamos, elengedhetetlen a megfelelő kezelés.5,6,7,8

A HS sokféle, egyénenként eltérő formában jelentkezhet. Ennek megfelelően a fellángolások gyakorisága is nagy változatosságot mutat. A betegség legenyhébb formájában az érintett bőrterületen sokszor csak pattanásszerű apró göbök vagy mitesszerek figyelhetők meg. A súlyosabb esetek ezzel szemben visszatérő tályogképződéssel járnak.1,3,4

A HS sajnos ma még nem gyógyítható. Kutatások igazolják, hogy a HS gyakoribb a dohányosok körében, és a dohányzás nagy valószínűséggel kiváltja vagy súlyosbítja a tüneteket. Ezen kívül azt is megfigyelték, hogy a dohányzás abbahagyása sok esetben kedvező hatással van a betegség lefolyására.5,7,9,10

Igen. Kutatások igazolják, hogy az átlagnépességhez képest HS-ben mintegy 50%-kal magasabb bizonyos daganatos megbetegedések, mindenekelőtt a laphámrák, a szájüregi rák és a májrák kockázata. A számítások végzésekor azonban nem vették figyelembe a dohányzási szokásokból eredő különbségeket.1

Nincsenek arra vonatkozóan megbízható adatok, hogy a HS az elhízás oka vagy következménye. A kutatások azt mutatják, hogy a HS gyakran társul túlsúllyal, és a túlsúly mértékével együtt fokozódik a bőrtünetek súlyossága.1,4 

A fogyás az általános egészségi állapot szempontjából is kívánatos – ezzel kapcsolatban kérjen tanácsot orvosától!.

Kutatások bizonyítják, hogy a hidradenitisz szuppurativa iránti hajlam örökölhető. Az érintettek egyharmadának családjában előfordul a megbetegedés.1

Minden érintett másként éli meg a betegségét. Érthető tehát, hogy a testmozgás iránti igény és a fizikai aktivitásra való képesség is egyénenként eltérő lehet. Kérdéses esetben az adott mozgásformát illetően célszerű a bőrgyógyásszal konzultálni.

Nem. Jelenleg még nem áll rendelkezésre általánosan elfogadott laboratóriumi módszer a betegség diagnosztizálására.

Fertőtlenítő hatású helyi készítményekkel csökkenthető a bőrelváltozásokból eredő szag. Bővebb tájékoztatásért forduljon bőrgyógyászához!.

Kifejezetten a ruházat nem befolyásolja a tünetek súlyosságát. Az Önnek legmegfelelőbb viselet kiválasztásához – az érintett testtáj(ak) és a tünetek súlyossága alapján – bőrgyógyásza tud tanácsot adni. Általánosságban igaz, hogy a laza szabású pamut ruhadarabok részesítendők előnyben a műszálas vagy gyapjúból készült, illetve szűk ruházattal szemben.

Szakirodalmi hivatkozások:

  1. Jemec GB. Clinical practice. Hidradenitis suppurativa. N Engl J Med 2012;366:158–164.
  2. Zouboulis CC, Tsatsou F. Disorders of the apocrine sweat glands. Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, Paller AS, Leffell DJ, Wolff K. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 8. kiadás New York, Chicago: McGraw Hill; 2012. p947–959.
  3. The British Association of Dermatologists. Hidradenitis Suppurativa. Elérhető: http://www.bad.org.uk/for-the-public/patient-information-leaflets/hidradenitis-suppurativa. Letöltve: 2018. január.
  4. Collier F, Smith R, Morton C. Diagnosis and management of hidradenitis suppurativa. BMJ 2013;346:f2121.
  5. Mayo Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Elérhető: http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818. Letöltve: 2018. január.
  6. Kurzen H, Kurokawa I, Jemec GB, et al. What causes hidradenitis suppurativa? Exp Dermatol 2008;17:455–456; discussion 457–472.
  7. NHS Choices. Hidradenitis suppurativa. Elérhető: http://www.nhs.uk/conditions/hidradenitis-suppurativa/Pages/Introduction.aspx. Letöltve: 2018. január.
  8. Revuz J. Hidradenitis suppurativa. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009;23:985–998.
  9. Dufour ND, Emtestam L, Jemec GB. Hidradenitis suppurativa: a common and burdensome, yet under-recognised, inflammatory skin disease. Postgrad Med J 2014;90:216–221.
  10. Vazquez BG, Alikhan A, Weaver AL, et al. Incidence of hidradenitis suppurativa and associated factors: a population-based study of Olmsted County, Minnesota. J Invest Dermatol 2013;133:97–103.